Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Πρώτη ώρα σινεμά!Την Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 και στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας «Η Γαλλία στο σινεμά», μια ομάδα μαθητών μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Πρώτη ώρα σινεμά». Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό διαδραστικό παιχνίδι που συνδυάζει την διαπαιδαγώγηση με την ψυχαγωγία και στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τον κινηματογράφο.
Το πρόγραμμα αυτό είναι μια ιδέα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας και απευθύνεται σε μαθητές. Αποτελείται από τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις : παγκόσμιο, ελληνικό και γαλλικό σινεμά. Στο σχολείο μας μετά από πρόσκλησή μας, δυο νέοι συνεργάτες του ΕΚΚ,ο Φοίβος Βογιατζής και η Δώρα Σαμψωνά παρουσίασαν το γαλλικό σινεμά.


Στην αρχή έγινε μια συζήτηση  με τους μαθητές και τη σχέση τους με το σινεμά, τις προτιμήσεις τους κλπ. και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την ιστορία του γαλλικού σινεμά αρχίζοντας από τους αδελφούς Λυμιέρ και την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή στο Παρίσι του 1895, με 35 θεατές! Μπροστά από τα μάτια των παιδιών μέσα σε λίγη ώρα πέρασαν μερικοί από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες  του γαλλικού σινεμά και αποσπάσματα από κορυφαίες ταινίες τους όπως: O Ναπολέων του Αμπέλ Γκανς, Η Μασσαλιώτιδα του Ζαν Ρενουάρ, Το ταξίδι στο φεγγάρι του Ζωρζ Μελιές, Αταλάντη του Ζαν Βιγκό, 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφώ, Το φάντασμα της ελευθερίας του Λουίς Μπουνιουέλ,Ο θείος μου του Ζακ Τατί, 3 χρώματα: μπλε,άσπρο,κόκκινο του Κριστόφ Κισλόφσκι, Ο τρελλός Πιερό του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, Ζ  του Κώστα Γαβρά, Αμελί  του Ζαν Πιέρ Ζενέ  κλπ.

Η προβολή σταματούσε σε πολλά σημεία έτσι ώστε να εξηγηθούν όροι όπως ιμπρεσιονισμός, ρεαλισμός, ποιητικός ρεαλισμός, αβάν-γκαρντ, νουβέλ βαγκ,  σουρεαλισμός και να επισημανθούν στις σκηνές διάφορες τεχνικές, τα πλάνα, η φωτογραφία, το μοντάζ, τα κοστούμια, η μουσική, η σκηνοθετική άποψη και άλλες λεπτομέρειες που κρύβονται σε μια ταινία.


Τα παιδιά συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση. Δεν καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα! Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία! Ήρθαμε όλοι λίγο πιο κοντά στον μαγικό κόσμο του σινεμά! Και όπως λέει ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ : «Η φωτογραφία είναι αλήθεια· το σινεμά είναι αλήθεια είκοσι τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο.»*
*(το κάθε καρέ του φιλμ διαρκεί 24 δευτερόλεπτα! Το μάθαμε κι αυτό την Πέμπτη!)
Ελένη  Κωνσταντίνου


Εντυπώσεις μαθητών :
Ήταν συναρπαστικό! Είμαι πολύ περίεργη να δω μια ταινία του βωβού κινηματογράφου. Άννα
Ηταν ένα εκπληκτικό πρόγραμμα.Μάθαμε για την ιστορία του σινεμά αλλά και για   τους      ανθρώπους που άλλαξαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο,  τον κινηματογράφο.  Ηλίας
Μάθαμε πώς δημιουργήθηκε ο κινηματογράφος,ποιες ήταν οι πρώτες ταινίες ,τα εφέ κλπ.
  Μου άρεσε πολύ η παρουσίαση.    Χριστίνα
Πολύ διασκεδαστικό αυτό το πρόγραμμα!Μου άρεσε που συμμετείχα γιατί έμαθα πολλά για το    γαλλικό σινεμά.     Ιωάννα   
Mου άρεσε πάρα πολύ. Μάθαμε πολλά για τον κινηματογράφο.  Κορίνα
Μάθαμε πώς εξελίχθηκε ο κινηματογράφος. Μια πολύ ωραία εμπειρία.  Κατερίνα
Πολύ ωραίο !!    Σταυρούλα , Μιλτιάδης
Ήταν ενδιαφέρον και διασκεδαστικό!  Μαρία
Ήταν πολύ καλή δουλειά. Μάθαμε ότι το σινεμά ξεκίνησε από τη Γαλλία.   Δημήτρης
Μας άρεσε πολύ και θα θέλαμε να γίνονται πιο συχνά τέτοια ενδιαφέροντα πράγματα στο   σχολείο μας!  Λίνα,  Ρουμπίνη
►Μάθαμε για το γαλλικό σινεμά .Θα ήταν ωραίο να ξαναγίνει!  Μάνθος