Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Πάρκο Α. Τρίτσης


   Την προηγούμενη  Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου με συνοδούς καθηγητές του σχολείου μας (Νικολέρη Δήμητρα, Κυριαζής Ιωάννης, Κάπουα Κων/να και  Ψαθάκης Γεώργιος) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Α.Τρίτσης και παρακολούθησαν ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,  τη διοργάνωση του οποίου είχε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
   Οι μαθητές μας, χωρισμένοι σε δύο ομάδες και υπό την καθοδήγηση έμπειρων μελών της Ορνιθολογικής Εταιρείας,  είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πουλιά που ζουν κοντά μας αλλά και να έρθουν σε επαφή με  διάφορα οικοσυστήματα.


   Μέσα στο πανέμορφο πάρκο η δημιουργική δραστηριότητα και η μάθηση γύρω από το φυσικό περιβάλλον στις αστικές περιοχές ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστες εμπειρίες.
   Οι μαθητές περιηγήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένα εκπαιδευτικά μονοπάτια, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να παρατηρήσουν, να διερευνήσουν και να καταγράψουν είδη δέντρων, φυτών και πτηνών.


   Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν τα εξής είδη πτηνών:
καρακάξα, περιστέρι, παπαγάλος, σουσουράδα, κοκκινολαίμης, σπουργίτι, δεκαοχτούρα,  χελιδόνι, κουκουβάγια.
   Στην κατηγορία των φυτών, των δέντρων και των θάμνων:
Βραχυχίτωνας, ακακία, βάτος, κυπαρίσσι, ελιά, φιστικιά, ροδιά, ευκάλυπτος, κορομηλιά, λεμονιά, τριανταφυλλιά, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, πλάτανος, μουριά, κάκτος, χαρουπιά, συκιά.
   Είδη εντόμων:
μέλισσα, μυρμήγκι, παπουτσής,  πεταλούδα, σκαθάρι, λιβελούλα, αράχνη.
   Άλλα είδη:
σκουλήκια, ψάρια, νεροχελώνες, πάπιες, χήνες, ποντίκια, φίδια, γυμνοσάλιαγκες.


   Κι όλα  αυτά με μια ταυτόχρονη παροχή πληροφοριών για  τα προαναφερθέντα είδη  από τα μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
   Στόχοι του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος, η απόκτηση προσωπικών εμπειριών, η  ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, καθώς και η θέληση για συμμετοχή σε δράσεις.


 Στο τέλος της επίσκεψης διανεμήθηκε σε όλους τους μαθητές μας και σχετικό έντυπο υλικό.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ η ιστοσελίδα της Ελληνικής  Ορνιθολογικής Εταιρείας βρίσκεται εδώ .