Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Δυο εκπαιδευτικές επισκέψεις της Γ΄ Γυμνασίου

   Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 τα τέσσερα τμήματα της  Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας πραγματοποίησαν  τις εξής εκπαιδευτικές επισκέψεις:
α) Τα τμήματα Γ2 και Γ4 με συνοδούς καθηγητές την κυρία Νικολέρη Δήμητρα, τον κύριο Βλαχογιάννη Αθανάσιο και την κυρία Παρδάλη Αικατερίνη  επισκέφτηκαν το Εβραϊκό Μουσείο.



Η επίσκεψη περιελάμβανε μια σύντομη εισαγωγική ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση, την παρακολούθηση σχετικής βιντεοταινίας « Οι Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική  Αντίσταση» , συζήτηση στο χώρο της έκθεσης του Ολοκαυτώματος  και τη μελέτη επιλεγμένων φωτογραφιών και εγγράφων.


β) Τα τμήματα Γ1 και Γ3 με συνοδούς καθηγητές την κυρία Μοιραλιώτου Αναστασία, την κυρία Κωνσταντίνου Ελένη και τον κύριο Τσουρό Πάρη επισκέφτηκαν το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.
Αντικείμενο της επίσκεψης αποτέλεσε η ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Οι μαθητές ανακάλυψαν τραπεζογραμμάτια, χαρτονομίσματα, και άλλα συναλλακτικά μέσα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821 , την Καποδιστριακή περίοδο, αλλά και σε ταραγμένες περιόδους, όταν ξένοι κατακτητές και αντιστασιακές οργανώσεις  της ελεύθερης Ελλάδας κυκλοφόρησαν τα δικά τους χαρτονομίσματα.



   Σκοπός ήταν ο μαθητής μέσα από την περιήγηση στην έκθεση του ελληνικού χαρτονομίσματος να συλλέξει πληροφορίες για σημαντικές περιόδους της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους.